Zonnepanelen, het beste alternatief voor fossiele brandstoffen

Zonnepanelen, het beste alternatief voor fossiele brandstoffen

Langzaam maar zeker is zonne-energie het goedkoopste en minst vervuilende alternatief voor fossiele brandstoffen geworden. Dit blijkt uit verschillende onderzoeken, maar ook uit het onderzoek van twee Nederlands. “In onze studie hebben wij zorgvuldig alle duurzaamheidsaspecten van de productie en de opbrengst van zonnepanelen over de afgelopen veertig jaar onderzocht,” vertelt onderzoeker Wilfried van Sark. “Hieruit blijkt dat zonne-energie momenteel zowel het goedkoopste als het schoonste alternatief is voor fossiele brandstoffen.”

Productie

Toch gaat het gerucht rond dat de productie van zonnepanelen behoorlijk wat CO2 vrijkomt. Dit wordt ook niet ontkend door de onderzoekers. Wel wordt er een duidelijk gemaakt dat in de afgelopen 40 jaar de zonnepanelen meet CO2-uitstoot hebben voorkomen dan veroorzaakt. Uit het onderzoek blijkt dat ondanks de sterke groei van het aantal zonnepanelen, de uitstoot van CO2 tijdens de productie grotendeels te verwaarlozen is tegenover de schone productie van elektriciteit door die zonnepanelen.

Kosten

De kosten zijn ook niet meer te vergelijken met die van 40 jaar geleden. Zonne-energie is in de loop van de jaren veel goedkoper geworden met watt. Zo kostte het in de jaren zeventig nog zo’n €75, inmiddels is dat minder dan 1 euro per watt. De opbrengsten per zonnepaneel worden steeds groter en de panelen worden op vele grotere schaal geproduceerd. Dat zijn de voornaamste redenen van het ontstaan van de prijsdaling.

Toekomst

De ontwikkelingen op het gebied van zonnepanelen staan niet stil. En het wordt alleen maar beter, zo voorspellen de onderzoekers. Over de gehele wereld zijn er mensen bezig om efficiëntie van de panelen op te schroeven of het productieproces milieuvriendelijker te laten verlopen.

Op dit moment is er wereldwijd een capaciteit van 300 gigawatt aan zonnepanelen geïnstalleerd. Wanneer de panelen naast elkaar gelegd zouden worden, kunnen hier 250.000 voetbalvelden mee gevuld worden. Naar verwachting kunnen zij dit jaar meer dan 370 terawattuur elektriciteit leveren. Het betekent dat de zonnepanelen ongeveer 1,5 procent van de energie die wereldwijd nodig is, leveren. Wat neerkomt op een besparing van zo’n 170 megaton CO2.

Lees alles over
Sofie
Bron: 54BOY Permalink

Andere artikelen

Het is helemaal hip tegenwoordig, het online daten. Een leuke date scoor je zo gemakkelijk via het i... [...]
Voor de stevige zweters onder ons is een shirt vinden dat zweetgeur en zweetplekken voorkomt hetzelf... [...]
Stalen kozijnen zijn op het moment een ware woontrend en komen steeds vaker terug in zowel het inter... [...]
Als man vind je onder andere de auto waarin je rijdt erg belangrijk. Het liefst een mooie sportieve ... [...]
Hoewel tassen vaak nog als vrouwen accessoire gezien worden, zie je ook steeds meer tassen die speci... [...]