Koffie: het beste brouwsel

Koffie: het beste brouwsel

Koffie is een bijzonder drankje. Daar ben je het ongetwijfeld mee eens. Voor er ook maar water, melk of suiker in de buurt zijn, zorgt het openen van de verpakking, met dat heerlijke aroma, de diepe geur van geroosterde bonen, voor een glimlach. Het wordt al gedronken sinds de prehistorie, en werd voor het eerst verbouwd door de Ormo in Kenya. Halverwege de vijftiende eeuw was Mocha in Jemen het koffiecentrum van de wereld. Inmiddels drinkt zowat de hele wereld het regelmatig, en nergens zoveel als in Nederland. Hier drinkt men gemiddeld 2,414 kopjes per dag, 2,4 keer zo veel als de VS, Groot Brittannië en Frankrijk samen! Maar waarom houden Nederlanders zoveel van koffie?

Een kopje koffie ’s morgens helpt. Het brengt je gedachten op orde en geeft dat extra duwtje in de rug zodat je er tegenaan kunt om je dag tot een succes te maken. Op het werk drinken we koffie om productiever te zijn en als reden voor een korte pauze. Koffie helpt je te focussen, maakt je gedreven en stimuleert complexe hersenprocessen: van leraren en piloten tot amateurpokeraars op http://www.onlinecasinosnederland.nl, in elk beroep wordt koffie gedronken om succesvol te zijn en te blijven.

Om het meeste uit je koffie te halen, dient het op de juiste wijze gezet te worden. Maar met zoveel manieren en apparaten zie je al gauw door de bomen het bos niet meer. Wat is de beste manier van koffiezetten?

Je kunt de traditionele caffetiere kiezen, met zijn glazen cilinder en pers, die al eeuwenlang trouwe dienst doet. Als je een caffetiere gebruikt, laat het water dan even afkoelen nadat het van de kook is, zodat je het opgiet rond de 92 graden Celsius (volgens de National Coffee Association). De verhouding moet 1 tot 2 eetlepels koffie zijn per kop. Laat het 4 tot 7 minuten extraheren en klaar is Kees. Caffetieres zijn ideaal voor het zetten van meerdere kopjes om samen van te genieten.

Of je neemt een percolator. Dit metalen apparaat (Bialetti is marktleider met zijn iconische potjes) zet je op het fornuis om het water in het onderste compartiment te verhitten, waardoor stoom onder druk omhoog gestuwd wordt door de gemalen bonen heen. Hoewel de koffie uit zo’n ding net als die uit de meeste andere apparaten smaakt, krijg je bij juist gebruik dat heerlijke crèmelaagje, wat lastig te bereiken is zonder een echte espressomachine.

Tot slot, kanshebber om onze favoriet te zijn, de AeroPress. Met dit moderne apparaat stop je gemalen koffiebonen in het filter aan de ene kant, en giet je er water bij. Even laten trekken, en dan pers je de koffie door middel van luchtdruk naar het andere gedeelte. Het duurt maar dertig seconden om zo koffie te zetten en smaakt net als espresso. Kortom, zorg dat je er een in huis hebt, of mee op reis.

koffie
Lees alles over Drinken
Timo
Bron: Carmenbron Permalink

Andere artikelen

Het is helemaal hip tegenwoordig, het online daten. Een leuke date scoor je zo gemakkelijk via het i... [...]
Voor de stevige zweters onder ons is een shirt vinden dat zweetgeur en zweetplekken voorkomt hetzelf... [...]
Stalen kozijnen zijn op het moment een ware woontrend en komen steeds vaker terug in zowel het inter... [...]
Langzaam maar zeker is zonne-energie het goedkoopste en minst vervuilende alternatief voor fossiele ... [...]
Als man vind je onder andere de auto waarin je rijdt erg belangrijk. Het liefst een mooie sportieve ... [...]